Helsingin saaristo ja ulkoilukohteet

Helsingin saaristo ja ulkoilukohteet

Helsinki tunnetaan lähinnä Suomen pääkaupunkina sekä suurimpana ja tiheimmin asuttuna ihmiskeskittymänä, mutta Helsingin kaupungin alueella sijaitsee myös erilaisia ulkoilupuistoja niin sisämaan puolella ympäri kaupunkia kuin myös meren äärellä ja saaristossakin. Helsingin kaupungin hallintaan kuuluu mahtavia merellisiä ulkoilupuistoja kaupungin tuntumassa sekä lähialueilla, minkä lisäksi kaupunkiin kuuluu myös upeita saaristoalueita. Nämä ulkoilualueet ovat jokaisen käytettävissä joko aivan vapaasti tai sitten vuokraamisen kautta. Ulkoilusaariin ajetaan vesiliikennettä reittiliikenteenä sekä yksityisten liikennöitsijöiden järjestämien kiertoajeluiden muodossa. Helsingin luontoretkillä voi käyttää oppaanaan Citynature.eu-verkkosivuston luonto-opasta, joka toimii mobiililaitteilla ja esittelee sitä kautta kaupungin parhaat luontokohteet.

Kotiluoto ja Villaluodot

Kotiluoto ja Villaluodot muodostavat neljän saaren ryhmän Laajasalon itäpuolella Itä-Helsingissä, Kotiluodon lisäksi tähän pinta-alaltaan noin 5,5 hehtaarin suuruiseen saariryhmään kuuluu itäinen, läntinen ja pohjoinen Villaluoto. Saarille ei ole julkista liikenneyhteyttä. Saaret ovat metsäisiä ja niiden rannat ovat kivikkoisia. Kotiluodon saarella sijaitseva päärakennus on nykyään suojelukohde, jonka ovat vuokranneet Helsingin Navigaatioseura ja Itä-Helsingin pursiseura. Kotiluoto ja Villaluodot ovat viihtyisiä retkeilykohteita. Kotiluodon palveluihin kuuluu muun muassa sauna ja uimalaituri, avogrilli sekä kaivo ja WC. Kotiluodolla on lisäksi laitureita, joihin on kuitenkin kiellettyä kiinnittää veneitä. Villaluodoilla laitureita ei ole, pohjoisella ja itäisellä Villaluodolla on grillikatokset ja WC:t. Villaluodon saarista läntinen on varattu päiväretkeilyä varten, mutta itäisessä ja pohjoisessa Villaluodossa on sallittua telttailla.

Pihlajasaari

Pihlajasaari sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta Etelä-Helsingissä Hernesaaren edustalla. Merimatka Pihlajasaareen kestää noin 10 minuuttia ja liikenneyhteys sinne on Merisatamasta ja Ruoholahdesta. Vesiliikennettä hoitaa JT-Live Oy. Huomioitavaa on, että vesibussissa ei voi kuljettaa polkupyöriä. Saarelle saa vielä koiria ulkoilutettavaksi, mutta ne on pidettävä poissa uimarannalta ja lasten leikkialueilta. Pinta-alaa itäisellä ja läntisellä Pihlajasaarella on yhteensä noin 26 hehtaaria. Pihlajasaari on toiminut ennen huvilasaarena, ja siellä onkin vielä joitain vanhoja huviloita. Nykyään saari on helsinkiläisten käytössä oleva monipuolinen retkeilykohde ja ulkoilualue. Pihlajasaarella on kallioita ja metsää sekä lehtomaata. Monipuolinen luonto ja saaren kallio- ja hiekkarannat sekä Pihlajasaaren helppo sijainti ja hyvät palvelut ovatkin tehneet saaresta Helsingin kaupungin asukkaiden suosituimman kesäsaaren. Pihlajasaaren hiekkarannat houkuttelevat varsinkin auringonottajia. Pihlajasaaressa on kaksi saunaa, Aalto-sauna ja rantasauna, yksi kokoushuvila ja yksi ravintola. Kokoustilana toimii vanha huvila Villa Wästanhäll. Ravintola Pihlajasaaren lisäksi saarella on kioski ja kahvila. Saarella on useita kallio- ja hiekkarantoja, joista on varattu ranta-alue myös naturistien käyttöön itäisessä Pihlajasaaressa. Saarella on kuntoilua ja urheilua varten hiekkateitä ja merkitty luontopolku.

Uunisaari

Uunisaari sijaitsee Kaivopuiston eteläpuolella Etelä-Helsingissä. Saareen on tarjolla Juva Shipping Oy:n liikennöimä veneyhteys huhtikuusta marraskuuhun asti Merisatamantorilta. Uunisaareen pääsee tämän liikennöintikauden päätyttyä kävellen mantereen puolelta kävelyponttonisiltaa pitkin. Uunisaaresta on siltayhteys myös viereiseen Liuskasaareen. Uunisaari koostuu eteläisestä ja pohjoisesta saaresta, jotka yhdistyvät toisiinsa kapean salmen kautta. Saari on kaupunkilaisten yleisessä käytössä ja tarjoaa palveluina saunat ja uimarannan sekä kahvila- ja ravintolapalveluita. Hoitovastuu Uunisaaresta on Helsingin kaupungin liikuntapalveluilla ja saaren ravintola- ja saunapalveluiden tuottajana toimii Peruna & Co Oy, jonka toiminta tapahtuu Helsingin kaupungin vuokra-alueella. Noin kolmen hehtaarin kokoinen Uunisaari on suosittu virkistyspaikka ja eväsretkikohde pitkän hiekkarannan ja laadukkaiden palveluiden ansiosta. Aiemmin Uunisaarella on toiminut öljynkeittämö ja maalitehdas. Saarella on toiminut myös kuuluisa merikylpylä 1800-luvun lopulla ja suosittu vuonna 1934 avattu uimalaitos. Koirien tuominen saareen ei ole sallittua lintujen pesimäaikana, eikä niitä saa muutoinkaan viedä saaren uimarannalle.

About the author

Onni administrator