Melonta

Melonta

Melonta on loistava keino päästä keskelle luontoa merelle, joelle, koskien kuohuihin tai järvelle kokomaan luonto kaikkien aistien kautta. Veden pintaa pitkin liikkuminen tuo uutta näkökulmaa ja mielenkiintoa reittien maisemaan. Harrastuksena ja liikuntamuotona melonta sopii hyvin sekä nuorille että vanhoille melojille kokemuksesta riippumatta.

Suomessa on melonnalle sopivia vesistöjä kaikkialla ympäri maata. Itämeri sekä tuhannet ja taas tuhannet järvet ja joet tarjoavat mahtavan ympäristön melontaa varten. Kanootti tai kajakki soveltuu myös vesistöjä pitkin liikkumiseen siellä, missä veneellä kulkeminen ei onnistu. Äänettömästi veden tasossa lipuvalla kanootilla liikkuva meloja saattaa päästä seuraamaan luontoa aivan eri näkökulmasta kuin muuten luonnossa liikkuessa.

Varusteet

Melonnassa käytettävästä meloen liikuteltavasta veneestä käytetään yleisnimitystä kanootti. Kanootit voi luokitella yksinkertaistaen kannettomiin avokanootteihin, joissa meloja istuu eräänlaisella penkillä, ja kannellisiin kajakkeihin, joissa on melojaa varten istuinaukko. Näistä kahdesta on olemassa myös erilaisia molemman kanoottimallin parhaita puolia yhdisteleviä hybridimalleja. Kajakki ja avokanootti eroavat toisistaan myös melonnassa käytettävän melan osalta. Kajakilla liikutaan yleensä yksin käyttäen kaksilapaista melaa, kun taas avokanoottia melotaan tyypillisesti kahdestaan yksilapaisilla maloilla. Kanoottiin tai kajakkiin saa mahtumaan mukaan helposti usean päivän varusteet telttoineen ja ruokineen, mutta vesivarastoja pidempien retkien aikana joutuu aika ajoin täydentämään. Tavarat kannattaa kuljettaa vedenpitävissä pakkauksissa, jotta rantaan päästessä on varmasti aina jotakin kuivaa ja mukavaa ylle puettavaa vaatetta. Kylmien vesien aikaan kesän jälkeen voi meloessa käyttää kuivapukua, jolloin melontakausi laajenee paikoitellen jopa lähes ympärivuotiseksi harrastukseksi. Vesillä oltaessa täytyy myös muistaa aina pitää yllään oman painon mukaiset melontaliivit. Kanootti on venettä pienempänä ja kiikkerämpänä huomattavasti herkempi kaatumaan, varsinkin vuolaammissa virtapaikoissa. Tärkeää on myös pukea päälleen melomaan sään mukainen vaatekerta sekä lisä- ja vaihtovaatteita. Lämpimällä kelillä riittävä varustus on shortsit ja t-paita, mutta sään nopeaa muuttumista silmällä pitäen mukaan voi olla syytä varata vaikkapa kevyt kuoritakki. Jalkineina kanooteissa ja rantautumista helpottamaan käytetään ohutpohjaisia lajiin sopivia kenkiä tai tossuja.

Kohteet

Melonta on siinä mielessä oivallinen laji, että sen haastavuutta voi säädellä melko vapaasti. Aivan aloitteleva meloja voi meloa muutaman tunnin rauhallisesti tyynellä säällä. Kun kokemusta alkaa karttua enemmän, melontaretkien matkoja voi pidentää ja melontaa voi harrastaa vuolaamminkin virtaavissa tai tuulisemmissa paikoissa. Järvi- ja merialueiden runsaat saaret mahdollistavat matkojen ja reittien helpon muokkaamisen. Koskimelontareiteillä reitin haasteellisuuden pystyy tunnistamaan jo koskireitin kuvauksesta. Suomi on yksi maailman parhaista melontakohteista, koska maasta löytyy valtavasti erittäin monipuolisia vesistöjä, minkä lisäksi suureen osaan muusta maailmasta nähden ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet antavat retkeilyn harrastamiseen poikkeuksellisen hyvät edellytykset joka puolella Suomea. Meren rannikolla melonta on helpompaa matalan veden ja vuoroveden puuttumisen ansiosta. Sisämaassa sulan veden aika kestää pitkään aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Suomi on myös paperilla erinomainen melontaharrastuksen kohti kymmenine tuhansine järvineen ja saarineen.

Harrastuksena

Melonta on hyvä aloittaa osallistumalla jollekin melonnan alkeiskurssille tai käymällä ohjatussa melontakokeilussa. Alkeiskursseja järjestävät muun muassa melontaseurat, kaupalliset toimijat ja muut tahot. Kurssimaksu sisältää yleensä ammattimaisen opastuksen lisäksi myös tarvittavien varusteiden ja kanootin vuokran.Asiantuntevan oppaan johdolla melomisen oikeat käytännöt ja tavat on helppo oppia heti alusta lähtien. Melontakurssien sisältöön kuuluu varusteiden, tekniikan ja turvallisuuden kattavaa läpikäymistä ja opastetaan oikeanlaiseen toimintaan itsenäisen harrastuksen tueksi jatkossa. Kurssin alussa harjoituksissa opetellaan aluksi kiikkerältä tuntuvaan kanoottiin menemistä ja pois nousemista joko rannasta tai laiturin kautta, tutustutaan melomistekniikkaan ja opetellaan pelastautumaan kaatuneesta kanootista.

About the author

Onni administrator