Merten muovisaasteet

Merten muovisaasteet

Maailmassa kulutetaan muovia paljon ja monet tuotteet, kuten muovipillit ja -pussit päätyvät käytön jälkeen mereen. Maailman merissä kelluu tällä hetkellä 150 miljoonaa tonnia muovista jätettä. Nämä jätteet ovat vaaraksi kaikille meressä eläville eläimille. Ihmisten täytyy toimia heti, jotta edes osa muovista saataisiin merestä pois. Toimet onkin jo aloitettu, mutta haastetta tuo uudet mereen päätyvät roskat.

Mistä muovi päätyy meriin?

Muovi voi päätyä mereen montaakin kautta. Sitä voi valua mereen kaupunkien kaduilta, jätevesien mukana, roskaamisen vuoksi ja merialueiden lähellä sijaitsevien kaatopaikkojen takia. Lisäksi merten roskaamista aiheuttaa vene- ja laivaliikenne. Maailman jätehuoltoa kehitetään koko ajan ja yhä useammassa maassa jätteidenkäsittelyyn kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota. Joissain maissa tämä kehitys ei kuitenkaan ole vielä huipputasoa ja tästä syystä jätteitä päätyy meriin. Maat, joista muovijätettä päätyy eniten maailman meriin, ovat mm. Kiina, Thaimaa, Indonesia, Vietnam ja Filippiinit. Maat sitoutuivat vasta vuonna 2018 vähentämään jätteiden päätymistä meriin. Nähtäväksi jää, paljonko tällä sitoutumisella on vaikutusta tulevien vuosien jätemääriin merissä.

Muovi ja eläimet

Muovia on löydetty runsaasti merissä elävien eläinten ruuansulatuskanavista. Muovia löytyy jatkuvasti merilintujen jaloista, nokista ja kalat ja muut eläimet ovat jääneet jumiin erilaisiin muovinaruihin, muovipusseihin ja -hanskoihin. Muovi ei käytännössä maadu, joten se vain ajelehtii meressä, aiheuttaen vaaraa eläimistölle. Merissä ei ole muovia vain pinnalla, vaan muovia on löydetty jopa syvällä merenpohjassa elävistä eläimistä. Voidaan siis todeta, että meret on roskattu pinnasta pohjaan. Sanoessamme, että muovi ei käytännössä maadu, tarkoittaa se, että muovipillin maatumiseen kuluu 200 vuotta ja muovisen pullon maatuminen vie jopa 450 vuotta. Nämä maatumisajat eivät hyödytä meressä eläviä kaloja ja muita eliöitä, vaan ne kärsivät ja todella moni eläin valitettavasti kuolee roskan vuoksi.

Mikromuovi

Mikromuovi tarkoittaa pienenpieniä muovipartikkeleita, jotka päätyvät mereen muiden jätteiden mukana. Näitä partikkeleita myös irtoaa pikkuhiljaa mereen päätyneistä roskista. Mikromuovi on hyvin pientä ja siksi sen poistaminen merestä on vaikeaa. Se päätyykin monen kalan elimistöön ja sitä kautta muovia voi päätyä myös meidän ihmisten lautasille. Uskoisitko, jos kertoisimme muovia löytyneen jopa saksalaisen oluen seasta? Valitettavasti näin on ja jos eläinten vaarantuminen ei vielä saa toimimaan, niin myrkyllinen muovi omalla lautasella taatusti saa. Ruokaan päätyvä muovi on nimittäin elinkaarensa aikana ehtinyt imemään itseensä monenlaisia myrkkyjä ja ne päätyvät sitä kautta ihmiskunnan ravinnon sekaan.

Mikromuovia päätyy ihmisen elimistöön myös esimerkiksi pulloveden mukana. Joissain maissa mikromuovia tulee myös hanavedestä, toisissa maista enemmän, toisissa vähemmän. Myös Suomen järvistä on löydetty mikromuovia. Suomalaisten vesijohtovesi onkin usein järvivedestä puhdistettua, joten mekään emme ole täysin mikromuovittomia. Tästä syystä esimerkiksi oluista voidaan löytää muovijäämiä. Muovia voi olla myös suolan seassa.Nykymaailma on ihmisten käsissä ja jokainen meistä voi auttaa merten puhdistumisessa kantamalla oman kortensa kekoon. Meillä on vielä mahdollisuus pelastaa moni eläinlaji, oman ruokalautasen puhtaudesta puhumattakaan. Ratkaisu löytyy muovin käytön radikaalista vähentämisestä. Moni muovista valmistettu tuote, kuten pillit, voidaan jatkossa valmistaa muista materiaaleista, kuten pahvista. EU on onneksi laatinut oman muovin vähentämiseksi tarkoitetun strategian, jota noudattamalla Euroopan muovinkulutusta voidaan vähentää. Myös muiden maailman maiden tulisi sitoutua vaihtamaan muovi muihin materiaaleihin niiltä osin kuin se on suinkin mahdollista. Esimerkiksi elintarvikkeet voisi jatkossa pakata pakkauksiin, joissa on käytetty mahdollisimman vähän muovia. Jos emme toimi nyt, maailma hukkuu muovijätteeseen.

About the author

Onni administrator