Purjehdus ja kalastus

Purjehdus ja kalastus

Kalastus onkin yksi Suomen suosituimmista harrastuksista ja sitä harrastetaan aktiivisesti ympäri Suomea. Suomi onkin siitä rikas maa, että täällä voi harrastaa kalastusta melkein missä tahansa.

Kalastusta voi harrastaa Meressä, järvessä, joessa, vuonossa tai jopa lammessa. Kaikista näistä löytyy saalista ja paikan voikin valita täysin oman maun ja sijainnin mukaan. Kaikissa paikoissa on omat vahvuutensa, joten kannattaakin tutustua kunnolla jokaisen omiin ominaisuuksiin ja kalalajeihin mitä haluaa kalastaa. Hiljaisuudesta pitävät taas suosivat järviä, lampia tai jokia, joissa pääseekin usein kalastaan täysin omassa rauhassa. Jos taas tykkää seikkailuista ja melskeestä, on meri kaikkein paras vaihtoehto. Meressä myös kalatarjonta on usein kaikkein laajin, joten se sopii myös intohimoisimman valinnaksi.

Meressä on myös kaikkein eniten tilaa seilata, miten itse haluaa. Merellä kuitenkin on oltava varovainen, vaikka saaliin koko saattaakin hämätä. Merellä vedenkäynti saattaa olla huomattavasti rajumpaa, joten ainakaan pienellä veneellä ei kannata lähteä kovin pitkälle valtamerelle. Uutisissa on aina välillä kertomuksia valtamereen hukkuneista veneistä, joten merellä kalastaessa onkin erityisen tärkeää pitää järki mukana. Purjeveneellä pitääkin pysytellä lähellä rantaa, nimittäin suuret tuulet nappaavatkin pienemmän purjeveneen helposti mennessään. Purjeveneellä kalastukseen sopiikin parhaiten meren saaristoalueet tai joet, joissa pääsee tekemään matkaa samalla kuin kalastaa. Isommalla purjealuksella on kuitenkin mahdollista päästä hieman kauemmaskin.

Suomessa kalastus onnistuukin ympäri vuoden

Kalastusta harrastetaan usein omalla veneellä tai laiturilla. Usein kalastus kuitenkin tapahtuu moottoriveneellä, nimittäin silloin liikkuminen on huomattavasti helpompaa ja tarvittaessa myös nopeampaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös purjeveneellä voisi kalastaa. Purjeveneellä kalastus sopiikin niille, jotka ottavat kalastuksen rentouttavana harrastuksena. Purjeveneellä kalastuksessa ei tarvitse kiirehtiä minnekään. Tällöin kalastusta harrastetaan usein rauhallisimmissa paikoissa, joissa on mahdollista antaa purjeen kuljettaa sinne, minne tuuli vie. Tällöin kalastuksessa on tärkeämpää nauttia tunnelmasta ja vedestä, kuin itse saaliista. Purjehduksessa ei olekaan tarkoituksena löytää kaikkein parhaita kalasaaliita, vaan nauttia kahden rakkaan harrastuksen eli purjehduksen ja kalastuksen yhdistämisestä. Usein purjehdus onkin se tärkeämpi osa kyseistä matkaa ja kalastusta harrastetaan huvina.

Vaikka jäiden saavuttua Suomessa ei onnistukaan kalastus purjeveneellä tai moottoriveneellä ympäri vuoden, ei se tarkoita sitä, etteikö silti voisi kalastaa ympäri vuoden. Suomessa harrastetaankin ahkerasti kalastusta ympäri vuoden ja riippuen haluamastaan saalistaa suositaankin tiettyjä vuodenaikoja toisia enemmän. Kesäisin kalastus saaliit koostuvat usein ahvenista ja kuhista. Meriahventa taas kalastetaan vuoden aikojen vaihteessa, juuri jäiden sulettua tai syksyn lopussa. Kun jäät ovat sulaneet kunnolla alkaa taas merisiian ja meritaimenen aika. Silakat ovat myös helppoa saalista keväisin ja syksyisin, jolloin markkinat täyttyvätkin silakoilla.

Talvisin taas saadaan usein saaliksi ahvenia pilkkimällä. Pilkkiminen onkin suomen extreme harrastus, nimittäin silloin mennään vapaaehtoisesti istumaan pakkaseen moneksi tunniksi paikalleen. Pilkkimisessä jäähän porataan reikä, josta sitten pilkkimällä kalastetaan ahvenia. Pilkkimisessä onkin tärkeää ottaa mukaan erityisen lämpimät vaatteet, istuimen, naskalit ja lämmintä juotavaa, kuten minttukaakaota. Pilkkimisessä kannattaa kuitenkin välttää poraamasta reikää liian lähelle rantaa, nimittäin silloin virtaus saattaa viedä saaliit mukanaan. Keväällä ja syksyllä taas jäihin pitää mennä varovasti ja tarkistaa aina etukäteen jäiden tilanne, ettei pääse tapahtumaan onnettomuutta.

Tapoja kalastaa on monia ja jokainen voikin valitakin itselleen sopivimman. Oli se sitten purjeveneellä, moottoriveneellä tai ihan vain omasta laiturista. Jokaiseen paikkaan sopii myös kaikki välineet, jotka riippuvatkin kalastuksen tyypistä. Usein kalastusta harrastetaankin virvelöimällä tai koho-ongella. Onki onkin virveliä leppoisampi väline.

About the author

Onni administrator