Purjelautailun huumaa

Purjelautailun huumaa

Purjelautailu urheilulajina ei ole enää niin kovin uusi. Laji on nimittäin kehitelty jo 1960-luvun lopulla USA:n Kaliforniassa. Suomeen laji rantautui 1980-luvulla. Suomessa purjelautailu nousi heti suosioon. Suomalaiset puhuvat joko purjelautailusta tai epävirallisemmin vain surffailusta.

Purjelautailu koostuu surffauslaudasta ja purjeesta. Laji on jonkinlainen yhdistelmä perinteistä purjehtimista ja lainelautailua. Purjelautailussa on siis yhdistetty lainelauta sekä purje. Perinteisessä lainelautailussa on tarvittu suuria aaltoja, jotta lautailija on päässyt veden päällä eteenpäin. Purjelautailussa tilanne on hieman toinen, sillä lainelauta liikkuu myös silloin kun ei suuria aaltoja ole näkökentässä. Purjelautailuun riittää pieni tuulenhengähdys. Tietysti mitä puhaltavampi tuuli, sitä suurempi on myös purjelaudan vauhti.

Purjelautailu on mielenkiintoinen laji, koska se ei tarvitse minkäänlaista polttoainetta. Lauta liikkuu niin sanotusti uusiutuvalla energialla, nimittäin tuulivoimalla. Purjelautailu ei siis saastuta luontoa millään tavalla. Laji sopii nykypäivää erityisen hyvin, koska uudistuvista energiamuodoista puhutaan jatkuvasti. Tämä laji ei kuormita luontoa millään tavalla. Ei ihme siis, että laji on noussut mukavaan suosioon nykypäivänä. Purjelautailu ei ole erityisesti merenrantapaikkoihin sidottu urheilulaji. Purjelautailua voi harrastaa yhtä hyvin merellä kuin sisämaassakin järvellä tai jopa suurella lammella. Laji kaipaa alleen vain kohtuullisen määrän vettä ja ilmaan pienen tuulenvireen ja sitten pääsee jo hyvin matkaan. Purjelautailu on myös siinä mielessä kätevä urheilulaji, että varusteiden säilytys ei vie kovin paljoa varastotilaa. Varusteiden huolto ei myöskään ole kovin työlästä vaan siitä selviää ihan maalaisjärjellä ja ohjeita noudattaen.

Kenelle laji sopii?

Purjelautailua voivat harrastaa monet ikäryhmät. Purjelautailun voi aloittaa joko jossain purjelautailukerhossa tai ihan vain itsenäisesti. Ennen purjelautailun aloittamista kannattaa varmistaa, että uimataito on hallussa. Uimataito on aivan ehdoton tässä lajissa, ilman uimataitoa ei lajia kannata edes lähteä kokeilemaan. Samalla tavalla kuin uimataito, on myös sukellustaito tärkeä tässä lajissa. Purjelautailija joutuu usein sukelluksiin joko kaatuessaan tai vain tullessaan laudalta pois. Nämä kaksi taitoa, uima- ja sukellustaito, ovat siis aivan ehdottoman tärkeät tämän lajin kannalta. Jos ei ole aivan varma näistä kahdesta taidosta, kannattaa ehkä ensin mennä uimakouluun ja sitten vasta suunnata purjelautailun pariin.

Purjelautailun voi siis aloittaa joko ihan lapsena tai vaikka vasta varhaiseläkkeellä. Laji ei kysy ikärajaa, vaan vain uima- ja sukellustaitoa. Laji sopii erityisesti uimisesta nauttivalle, joka tykkää myös vauhdin hurmasta. Sillä vauhti tästä upeasta lajista ei puutu, jos tuuli sopii hyvin kohdilleen. Lajin harrastaja pääsee nauttimaan todella upeista vauhdeista ja samalle upeasta ympäröivästä luonnosta.

A group of people lying on a sandy beach

Description automatically generated
Kenelle laji sopii?

Purjelautailu on siis kuntourheilulajina aivan mahtava, siinä oppii hallitsemaan kehoaan hyvin. Samoin erilaisia lihaksia tarvitaan, että lauta pysyy pystyssä. Purjelautailu on kuntourheilun lisäksi myös olympialaji, joten sitä harrastetaan myös kilpailutasolla ahkeraan. Olympialaisten lisäksi lajissa järjestetään usein isoja kilpailuja niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Pienempiäkin paikalliskilpailuja saatetaan välillä järjestää, joten tässä lajissa pääsee todellisesti kokeilemaan taitojaan ja kuntoaan.

Lopuksi

Purjelautailu on mahtava laji. Siinä voi kehittää itseään vuosien varrella mahtavasti. Lajissa riittää haastetta niin aloittelijalle kuin jo kokeneemmallekin lautailijalle. Myös harjoittelupaikkaa vaihtamalla, esimerkiksi järveltä merelle, saa jo todella hyvin vaihtelua aikaan. Lajissa pääsee nauttimaan luonnon kauneudesta todella hienolla tavalla. Luonnon hiljaisuus on kaunista. Luonnon olosuhteiden tuntemus kasvaa myös harrastuksen parissa huimaa vauhtia. Laji on osa uudistuvaa luontoa, se ei vie luonnon voimavaroja, vaan opettaa hyödyntämään niitä. Laji on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, kunhan vaan uimataito ja sukellustaito ovat hallussa. Kevyet pelastusliivit kannattaa myös ottaa lajiin mukaan, näin vahingoilta voidaan paremmin välttyä.

About the author

Onni administrator