Ravustus Suomessa

Ravustus Suomessa

Suomessa ravustetaan syksyisin. Se on jännittävä ja erilainen tapa viettää aikaa, jonka kruunaa lopulta herkullinen ateria, joka kelpaa vaikka juhlien pääruuaksi. Suomessa voidaan ravustaa joko suomalaista jokirapua tai amerikkalaista täplärapua. Täpläravun tunnistaa sen saksen juuressa olevasta vaaleasta täplästä. Lisäksi täpläravun sakset ovat isommat kuin jokiravun. Mutta mihin rapuja sitten käytetään? Ne ovat todellista juhlaruokaa ja ne voidaan kypsentää keittämällä esimerkiksi suolassa ja kruunutillimausteessa. Suomessa monet viettävät syksyisin rapujuhlaa, joissa näitä järvien herkkuja pääsee nauttimaan ystävien seurassa.

Välineet ja itse ravustaminen

Suosituin ravustusväline on merta. Rapuja voidaan kuitenkin pyydystää muillakin keinoilla, kuten erityisiä rapukeppejä käyttäen tai jopa käsin. Ravustuksessa käytetään syöttejä. Syötti voi olla lihaa tai kalaa. Rapuruton ehkäisemiseksi suositeltu syötti on saman järven oma kala. Lisäksi voidaan kokeilla nk. Syöttipellettejä. Rapurutto ei vahingoita amerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua, mutta se on tappava suomalaiselle jokiravulle. Itse ravustaminen tapahtuu rapumertaa käytettäessä niin, että merrat lasketaan iltapäivällä veteen ja niiden annetaan olla siellä aamuun saakka. Aamulla käydään tarkistamassa saalis. Ravut liikkuvat eniten pimeässä, joten merta kannattaa käydä katsomassa pimeässä, jotta ravut eivät ehdi vipeltää karkuun, sillä ne ovat siinä taitavia. Ne saattavat käydä vain piipahtamassa merrassa, jonka jälkeen palaavat veteen. Mertojen asettaminen ei siis automaattisesti tarkoita hyvää saalista. Ravustuksen oppii kokeilemalla ja tulet varmasti huomaamaan, että ravut ovat ovelia ja vikkeliä otuksia.

Ravustuslupa ja muut säännöt

Ravustukseen tarvitaan vesialueen lupa. Lisäksi 18-64 -vuotiaiden tulee suorittaa valtion kalastonhoitomaksu. Tämä voidaan maksaa vuorokaudeksi, viikoksi tai vuodeksi kerrallaan. Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen. Luvan voi maksaa erälupien palvelunumeron kautta, eräluvat.fi -verkkosivustolla, lähimmällä luvanpyyntipisteellä tai R-kioskilla. Vuoden lupa maksaa 45 euroa. Maksun avulla kehitetään suomalaisia kalavesiä ja -kantoja. Lupa oikeuttaa yhden merran, lipin, tikun tai vastaavan välineen käytön vuosittain. Lisäksi luvan maksaneella ravustajalla on oikeus sumputtaa yhdellä sumpulla pyyntivedessä (ks. sumputtaminen alla). Yhden merran maksu on 5 euroa. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta klo 12 ja päättyy 31. lokakuuta. Ravustaa saa ainoastaan tämän aikakauden sisällä. Kaikki saatu saalis tulee ilmoittaa saalispalautteella, jotta vesistön rapukantaa voitaisiin pitää yllä ja ravustaminen olisi mahdollista jatkossakin. Muistathan, että ravun minimimitta on 10 cm mitattuna ravun otsapiikistä pyrstön uloimpaan kohtaan, tätä pienempiä rapuja ei pyydystetä).

Ravustaessa tulee pitää huolta, ettei aiemmin mainittu rapurutto pääse leviämään vesistöistä toiseen. Sen lisäksi, että syöttinä käytetään vain saman järven kalaa, tulisi välineiden puhtaudesta pitää huolta. Jos välineitä käytetään eri vesistöissä, tulee ne keittää kymmenen minuutin ajan. Välineitä tulee säilyttää täysin kuivina. Ne voidaan kuivata joko auringossa tai saunassa. Lisäksi välineet voidaan käsitellä väkiviinassa tai ne voidaan pakastaa. Rapuruton ehkäiseminen on jokaiselle

Kun rapuja ei käytetä heti

Saatat ehkä ihmetellä, mikä ihmeen sumputtaminen? Se tarkoittaa pyydystettyjen rapujen väliaikaista säilytystä esimerkiksi puulaatikossa, joka on asetettu viileään vesistöön. Veden vaihtuminen on erittäin tärkeää. Ravut selviävät sumputuksessa muutamia viikkoja. Sumputuksen aikana rapuja tulee ruokkia esimerkiksi porkkanalla tai puiden lehdillä. Toinen sumputustapa on säilyttää rapuja kosteassa laatikossa. Laatikossa voi olla myös hieman vettä, mutta mikäli ravut ovat veden alla, on hyvin tärkeää, että vesi vaihtuu ja on ilmastettua. Sumputus mahdollistaa rapujen säilytyksen elävinä ennen kuin niistä valmistetaan ruokaa. Näin ne eivät pääse pilaantumaan muutoin liian pitkän säilytysajan vuoksi.

About the author

Onni administrator