Sukeltaminen Itämeressä

Sukeltaminen Itämeressä

Sukellus tarkoittaa vedenpinnan alla liikkumista oleilua ja toimimista. Sukellustyylejä on monia. Suosituimmat sukellustavat ovat laitesukellus ja vapaasukellus. Laitesukellus tarkoittaa sitä, että sukellus suoritetaan happipullon ja siihen kytkettyjen hengitysputkien avulla.

Usein laitesukelluksessa on myös mukana kylmäpuku, sillä vedessä vietetään usein yhtäjaksoisesti vähintään 40 minuuttia, usein jopa tunti, riippuen sukeltajan hapenkäytöstä. Vapaa sukellus taas tarkoittaa sitä, että sukeltaja sukeltaa veteen ilman minkäänlaista happea ja pysyttelee veden alla pidättäen hengitystään. Tämä onkin huomattavasti vaativampi laji. Se nimittäin vaatii todella hyvää hapenpitokykyä ja taitoa päästä vajoamaan vedessä ilman minkäänlaisia apuvälineitä. Usein vapaa sukellusta harjoitellaankin pitkään, ennen luontoon lähtemistä tai laitesukelluksen yhteydessä.

Myös snorklaus voidaan laskea sukellukseksi, vaikka siinä ei periaatteessa ollakaan veden alla. Snorklauksessa pysytään vedenpinnalla, kuitenkin naama vettä vasten, jolloin käytetään maskia ja snorkkelia, jolla hengitetään. Maski on pitämässä veden pois silmistä ja mahdollistamassa näkyvyyden. Maskia käytetään myös vapaa- ja laitesukelluksessa perusvälineenä. Happea taas otetaan snorkkelilla, joka on pitkää putki, joka johtaa suun kautta veden pinnalle. Ilmaa taas saadaan hengittämällä veden pinnalla olevaa ilman tämän putken kautta.

Sukellusta pystyy harrastamaan oikeastaan missä tahansa, jossa on vettä. Usein suosituin sukellus tapahtuu kuitenkin merivedessä eri maissa. Kaikkein suosituinta sukellus on trooppisissa maissa kuten Thaimaassa tai Egyptissä, joissa merivesi on täysin kirkasta. Näillä alueilla vesi on myös huomattavasti lämpimämpää ja usein kyseisillä alueilla elää enemmän mereneläviä, kuten haita ja kilpikonnia. Sukellus on kuitenkin myös mahdollista Euroopassakin ja esimerkiksi Etelä-Eurooppa tarjoaa todella kirkkaan veden ja upeat sukellusmahdollisuudet. Kreikassa esimerkiksi on loistavat olosuhteet luolasukellukseen. Sukeltamaan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse edes lähteä ulkomaille, nimittäin myös meiltä Suomesta löytyy todella hyviä paikkoja toteuttaa sukellusta. Suomesta löytyy monia tuhansia järviä, joista osasta löytyykin erittäin puhdas pohjavesi ja erityisen lumoava järviluonto. Järviluonto eroaakin meriveden luonnosta huomattavasti, joten järvisukellus kannattaa suorittaa ainakin kerran elämässä, jos haluaa kokea mahdollisimman paljon erilaisia sukellusolosuhteita. Järvissä usein luonto onkin merivesiä runsaampaa ja vehreämpää. Hyvällä tuurilla voi jopa törmätä saimaannorppaan järvisukelluksen aikana.

Mitä sitten itämeri oikein tarjoaa?

Mitä sitten itämeri oikein tarjoaa?

Harvoille sukeltajille tulee edes mieleen lähteä sukeltamaan itämereen. Tämä onkin hyvin harmillista, nimittäin itämeren aarteemme on valitettavan aliarvostettuja. Itämerestä nimittäin löytyy vaikka kuinka paljon aarteita nähtäväksi sukeltajalle, joista moni ei ole edes tietoinen. Itämeri on täynnä toistaan lumoavampia sukelluspaikkoja, joita ei löydy mistään muualta maasta. Itämerestä tekeekin erityisen, juuri sen erityislaatuisuus verrattuna etelän lomien sukelluksille. Itämeri poikkeaa näistä paikoista huomattavasti. Tämä onkin loistava tilaisuus sukeltajalle, joka haluaa nähdä jotain täysin erilaista. Itämeren sukellus antaakin sukeltajalle mukavan haasteen, sen suolapitoisuuden takia. Itämeren suolapitoisuus on huomattavasti pienempi, joka vaikuttaa hieman näkyvyyteen, tämän takia itämerellä sukeltaminen vaatiikin hieman enemmän keskittymistä, ettei parhaat asiat jää näkemättä.

Itämeri tarjoaa sukeltajalle vaikka minkälaisia aarteita. Eli seuraavalla kerralla sukeltamaan ei tarvitsekaan lähteä maapallon toiselle puolelle, vaan voi sukelluksen tehdä vaikkapa ihan vain Hankoon. Itämeri onkin täydellinen paikka hylyistä kiinnostuneille sukeltajille, nimittäin meri on täynnä sodanaikaisia laivastohylkyjä. Osaa hylyistä suojelee museoviranomaiset, joten kaikkein arvokkaimmille hylyille tarvitaankin erityislupa. Tämä varmistaakin sen, ettei hylyt pääse tuhoutumaan suurien turistirysien kohteiden tavoin, vaan hylyt saavat rauhassa säilyttää alkuperäisen kauneutensa. Hylkyjen lisäksi itämerestä löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia kalalajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Hylyt ovat nimittäin oiva asuinpaikka suurelle osalle meren asukkaista.

About the author

Onni administrator