Vaellusreitit

Vaellusreitit

Suomen luonto tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja upeita mahdollisuuksia retkeilyyn. Suomesta löytyy kauniita kansallispuistoja, mahtavia järvimaisemia ja erilaisia metsätyyppejä, vehreitä lehtoja, tunnelmallisia kuusimetsiä ja aavoja soita. Tähän luonnon monimuotoisuuteen voi tutustua omakohtaisesti vaeltamalla läpi joitain Suomen lukuisista vaellusreiteistä.

Reittejä löytyy monenlaisia vaativuuden, pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan. Tarjolla on lyhyitä ja helppoja reittejä sekä niiden vastapainoksi myös hyvin pitkiä ja vaativia reittejä, joiden kulkeminen vaatii kartanlukutaitoa ja hyvää kuntoa. Osa reiteistä voi olla tarkoitettu esimerkiksi vain kesä- tai talvikäyttöön ja reittejä löytyy niin patikointiin, pyöräilyyn kuin vesillä tapahtuvaan retkeilyynkin. Suosittua vaeltaminen on muun muassa Nuuksion, Pallas-Yllästunturin ja Oulangan kansallispuistojen alueella.

Nuuksion kansallispuisto

Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva Nuuksio on 53 neliökilometrin laajuinen vuonna 1994 perustettu kansallispuisto, jota hallinnoi Metsähallitus. Kansallispuiston metsät ovat yli satavuotiaita ja reittien varrella olevat purot ja lammet kirkasvetisiä. Puiston sijainti pääkaupungin läheisyydessä on Euroopan mittakaavassa harvinainen. Soinen ja kallioinen alue on jäänyt asuttamattomaksi maanviljelyyn sopimattomana ja siellä esiintyy runsaasti uhanalaisiksi luokiteltuja eläin- ja kasvilajeja. Puiston tunnuseläin on uhanalaiseksi luokiteltu liito-orava.

Nuuksion reittien etuna on niiden helppous. Kansallispuisto sijaitsee pääkaupunkiseudun läheisyydessä helppojen liikenneyhteyksien päässä ja alueen polut ovat suureksi osaksi helppokulkuisia myös jopa lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa. Helpoimpia reittejä Nuuksiossa ovat kahden kilometrin mittaiset Maahisenkierros ja Punarinnankierros. Maahisenkierros soveltuu pyörätuolilla kiertämiseen ja Punarinnankierros tarjoaa vaihtelevaa kallio- ja metsäpolkua lampien varrella sekä laavupaikkoja. Suosittu ja monipuolinen reitti on myös kahdeksan kilometrin mittainen Korpinkierros, joka kiertää metsälampien rantoja ja vanhaa metsää. Kierros tarjoaa myös hyviä paikkoja telttailuun ja nuotion tekemiseen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Länsi-Lapissa Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion alueella. Kansallispuiston pinta-ala on 1 020 neliökilometriä ja se on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Alueelle perustettiin Pallas-Ounastunturin kansallispuisto jo vuonna 1938, mutta nykyisellä nimellä se on toiminut vuodesta 2005 lähtien, kun alueeseen liitettiin Ylläs-Aakenuksen suojelualue. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston korkein kohta on Taivaskeron huippu 809 metrin korkeudella merenpinnasta.

Kansallispuiston alueella on yhteensä 19 luontopolkua ja neljä pitkää vaellusreittiä. Yhteensä merkittyjä kävelyreittejä koko alueella on noin 350 kilometriä. Pitkät vaellusreitit ovat 55 kilometrin pituinen Hetta–Pallas, 54 kilometrin Ylläs–Olos, 72 kilometrin Ylläs–Pallas sekä 50 kilometrin Ylläs–Levi. Suosituin näistä reiteistä on Hetta–Pallas-polku. Luontopolkujen pituudet vaihtelevat 1–17 kilometriin.

Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto on perustettu vuonna 1956. Alueen pinta-ala on 270 neliökilometriä, ja se sijaitsee Kuusamon ja Sallan kuntien alueella Koillismaan ylänköalueella. Oulangan kansallispuisto rajoittuu idässä Venäjään ja rajan takaiseen Paanajärven kansallispuistoon.

Oulangan läpi virtaa kaksi jokea, Oulanka- ja Kitkajoki, joista Oulankajoki muodostaa kansallispuiston perustan. Alueen luoto on monipuolinen yhdistelmä mäntymetsiä, kiemurtelevia jokilaaksoja sekä niiden koskia ja hiekkatörmiä, jyrkkäseinäisiä kalliorotkoja ja laajoja suoalueita. Kansallispuiston eliölajisto on rikas, ja siellä esiintyy monia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja.

About the author

Onni administrator