WWF Auttaa Itämeren Huolenpidossa

WWF Auttaa Itämeren Huolenpidossa

WWF on luonnonsuojeluun keskittynyt organisaatio, joka tekee selkeää informatiivista työtä luonnon suojelun parantamiseksi muun muassa Suomessa. Itämeren osalta WWF on osa kansainvälistä Itämeri verkostoa, joka torjuu ja ennaltaehkäisee rehevöitymistä. WWF myös edesauttaa tietouden levittämistä ja pitää kursseja, opettaa maatalouden ja teollisuuden yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä tekemään valintoja, jotka eivät kuormita luontoa ja Itämerta. He myös kouluttavat vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoihin ja he ajavat useiden vesialueiden liittämistä kansallispuisto alueiksi. WWF toimii yhteistyössä Euroopan Unionin kanssa ja toimii Itämeren Suojelukomission suojelusopimuksen toimeenpanon virallisina tarkkailijoina.

Kalan kulutus

Kolmannes kaikista kala lajeista maailmassa on ylikalastettu ja monet kaloista ovat sukupuuton partaalla. Väestön kasvu, erilaiset ympäristöongelmat ja valinnat määräävät siitä, kuinka paljon kala lajeja ja kalaa maailman merissämme ja vesistöissä elää. Suunta on huolestuttava huono, mutta jokaisella valinnallamme muutamme sitä. WWF neuvoo kalaoppaassaan, että vihrein valinta ruoka pöytään on kotimainen silakka ja silli sekä kotimaassa kasvatettu kala. Uhanalaisia lajeja ei ruokapöytään haluta kuten ankeriasta. Myös muun muassa särki on hyvä ja ekologinen vaihtoehto kalapöytään. Silakan syöntiä voisimme lisätä huomattavasti, kertoo suojeluasiantuntija Matti Ovaska. Norjalainen lohenkasvatus ei ole ympäristöystävällistä ja kasvatettua lohta ei siten kannata hakea muualta. Kotimainen kasvatettu lohi on oikeastaan ainoa suhteellisen vihreä valinta. Kasvatettu kirjolohi ja siika ajaa samaa asiaan. Kasvatettuna ja kotimaista on taikasanat näissäkin. Luonnollinen ja kalastettu lohikanta ei ole elpynyt tarpeeksi ja siksi kalastettua lohta tulisi välttää ostamasta.

Ankerias on erittäin uhanalainen laji

Ankerias on ehkäpä yksi uhanalaisimmista kala lajeista koko Euroopassa ja silti vieläkin sitä voi löytää kalatiskeiltä tai kauppahalleista. Laji on täysin sukupuuton partaalla, vaikka sitä saa kalastaa ilman minkäänlaisia rajoitteita. EU maiden ministerit kuitenkin tyrmäsivät esityksen sen suojelemiseksi. Esityksen läpi meno olisi kieltänyt ankeriaan kaupallisen kalastamisen ja täten olisi voinut elvyttää kantaa, mutta komissio hylkäsi ehdotuksen. Sen sijaan, ankeriaalle on nyt annettu kalastuskiellon sijasta rauhoitusaika. Rauhoitusaika on kolmen kuukauden kestoinen ja se tulee määrätä maittain syyskuusta tammikuuhun väliin. WWF uskoo, että rauhoitusaika ei anna riittävästi mahdollisuuksia saada ankerias kantaa elvytettyä. Monessa maassa ankeriaat ovat perinneruokaa ja sen takia täys kalastuskielto on vaikea saada läpi, vaikkakin laji on kuolemassa sukupuuttoon. Kun ankerias kuolee sukupuuttoon, siihen loppuu sen syöminenkin toki.

Liity Itämerikummiksi

WWF toimii kaikissa Itämeren maissa parantaakseen sen kuntoa. Isoin muutos saadaan sisävesiemme huolenpidon kautta, sillä sisävesien makea vesi valuu loppujen lopuksi mereen. Yksi iso vaikutusvaltainen asia on ryhtyä Itämeri kummiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjotuksellasi WWF rakentaa parempaa tulevaisuutta Itämerelle. Uhanalaisille vaelluskaloille on annettava mahdollisuus lisääntyä ja nyt nykyiset padot estävät niiden pääsyn vaelluspaikoiltaan lisääntymisalueillensa. WWF myös valvoo, että valtiot, jotka ovat mukana Itämeren suojelussa pitävät lupauksensa. Meremme ei ole mikään jäte allas. Kuukausilahjoittajan tuki menee lähes kokonaan luonnonsuojeluun. Noin kaksikymmentä prosenttia on ylläpito kuluja ja loput suoraan apuun. Lajien suojelu, vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen varusteet ja talkooleirit ovat niitä kohteita, joihin Itämerikummin lahjoituksen rahat menevät. Kummina pysyt myös ajan tasalla siitä, mitä tapahtuu Itämeressä ja luonnonsuojelun saralla sekä saat WWF lehden suoraan kotiisi neljä kertaa vuodessa. Voit ladata myös kännykkään WWF kalaoppaan ja lihaoppaan kohti terveellisempiä ja luontoystävällisempiä ruokavalintoja. Tule mukaan tekemään hyvää ja ilmoittaudu siis Itämeri kummiksi.

About the author

Onni administrator